x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

נשירת שיער פתאומית - אלופציה אראטה

תאריך: 09/06/2011 09:49

אלופציה אראטה (איבוד שיער חלקי) הינה מחלה הגורמת להתקרחות פתאומית, באזור הקרקפת או בכל אזור אחר בגוף בו צומח שיער. שלא כמו התקרחות טבעית והדרגתית של הקרקפת, המופיעה בעיקר בקרב גברים, אלופציה אראטה שכיחה בקרב נשים וגברים כאחד, ובעיקר בקרב ילדים ואנשים צעירים.

המחלה עצמה אינה מסוכנת ולעיתים קרובות חולפת מעצמה גם ללא טיפול, אך מהווה בעיה אסטטית בעלת השלכות פסיכולוגיות וחברתיות. במאמר זה נסקור את גורמי המחלה, ביטוייה ואמצעי הטיפול הקיימים.    

מהם הגורמים לאלופציה אראטה?

מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו, כי המחלה הינה מחלה אוטואימונית, כלומר, מצב בו המערכת החיסונית נלחמת ברקמה מסויימת בגוף עצמו כאילו היתה גורם המהווה סיכון.

במקרה זה, המערכת החיסונית של החולה פועלת כנגד זקיק השיער - הרקמה בה נמצא שורש השערה, ופוגעת בו באופן הגורם לאובדן השערה. כמו כן, מחקרים מצאו, כי למחלה בסיס גנטי, וניתן למצוא מספר מקרים באותה משפחה בקרב כ10% עד 40% מהמקרים.

מחלות אוטואימוניות נוספות אשר נמצאו בשכיחות גבוהה בקרב חולי אלופציה הן הפרעה בבלוטת התריס, ויטילגו, סכרת נעורים, זאבת אדמונית, מיאסטניה גראביס, ארטריטיס, קוליטיס ומחלות אחרות.

כמו כן, נמצאה שכיחות גבוהה של מחלות אטופיות (אלרגיות) בקרב חולי אלופציה, אם כי הקשר הסיבתי לכך עדייין אינו ברור.

כיצד באה Alopecia areata לידי ביטוי?

הביטוי העיקרי למחלה הינו איבוד שיער פתאומי, המתחיל באזורים שונים ובצורה לא סדירה, העלול להתפשט בהדרגה לאזורים נרחבים יותר. ההתקרחות מתחילה באזור קטן ובצורה מעוגלת, בדרך כלל באזור הקרקפת, ויכולה להופיע גם באזור הזקן או באזורים אחרים בגוף.

הסימפטום היחיד הנוסף שעלול להופיע אצל חולי אלופציה, מלבד נשירת שיער, הינו פגיעה בציפורניים (בין 10% עד 60% מהמקרים). הפגיעה בציפורניים יכולה להקדים את נשירת השיער או להופיע אחריה.

ברב המקרים, אלופציה אראטה הינה מצב זמני, החולף מעצמו או מופיע וחולף לסירוגין. במקרים רבים ישנה הטבה לאחר כשנה מהופעת המחלה, והשיער צומח מחדש, באופן מלא או חלקי, לעיתים בצמיחה של שיער לבן אשר יחזור ויקבל את הפיגמנטציה של השיער בהדרגה.

האם ניתן לטפל באלופציה אראטה?

כאמור, לא תמיד יש צורך בטיפול מכיוון שהמחלה יכולה לחלוף מעצמה. במקרים קשים, או במקרים בהם החולה מרגיש צורך בפתרון מיידי מסיבות אסטטיות, ישנן מספר דרכי טיפול היכולות להביא לשיפור בביטויי המחלה, אם כי לא לפתור את המחלה עצמה או למנוע אותה בעתיד.

לקריאה נוספת: שיער בריא - מה הופך אותו לכזה?

הטיפולים מבוססים על חומרים אשר מאיצים ייצור שיער ובחירת הטיפול תלוייה בחומרת המחלה ובגיל החולה. לטיפולים יעילות משתנה ולא מובהקת, ובדרך כלל היעילות גבוהה יותר במקרים הקלים יותר.

הטיפולים השכיחים ביותר הינם זריקות סטרואידים, משחת מינוקסידיל, או חומרים אחרים למשיחה, טיפול אימוני מקומי או כדורי קורטיזון במקרים נדירים.

למידע נוסף בנושא:

קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר
פסוריאזיס ונשירת שיער - האתר המקיף אודות נשירת שיער - פסוריאזיס בקרקפת ובשאר הגוף - אודות המחלה והטיפול בה.
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור