פרופסיה היא תרופה למניעת תופעת נשירת שיער ותופעות של התקרחות בגברים בלבד. נוטלים אותה בכמות של 1 מ"ג ליום ומדובר בפתרון אחד מתוך שניים, המאושר לשימוש, על-ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי ואשר מוצע בעולם הרפואה לטובת מיגורה. חרף הכרתו הרפואית של מנהל התרופות האמריקאי בפתרון זה, מדובר בתרופה אשר עשויה לגרום לסכנות רבות בצד נטילתה.
החומר הפעיל אשר ממנו מופקת התרופה הוא פינסטריד, המשמש כמעכב את פעילותו של האנזים 5 אלפא רדוקטז, ולמעשה מנטרל את תגובת האנזים לטסטוסטרון וליכולת לייצר את הדיהידרוטסטוסטרון - DHT, שהוא ההורמון הפעיל ואשר לנוכחותו חשיבות מכרעת בעידוד צמיחת שיער בגברים.
אפקטיביות התרופה הוכחה כיעילה במניעת התופעה אצל 40 אחוז מהמשתמשים בה, ובהקשר של עצירת הנשירה בקרב 80 אחוזים מהמטופלים.
מאחר ועולם הרופאה מציג את תרופה זו כיעילה ואף מומלצת לשימוש במניעת התופעה, לא קיימת שקיפות מרובה לגביי מנעד הסכנות אשר כרוך בנטילתה. ייתכן ועובדה זאת נובעת מכך שמדובר רק בשתי תצורות תרופתיות למניעת התופעה. למידע נוסף: טיפול תרופתי בנשירת שיער.
לעובדה זו יש משקל סגולי לא מבוטל, שכן עולם הרפואה המערבי אוהב לנכס לעצמו את היכולת למצוא פיתרון תרופתי לכל תופעה רפואית. אף כי המידע המובא כאן לעיל מעורר שאלות נוספות ונוקבות.
מחקר חדש שנעשה בנושא שימוש בתרופה מצביע כי, התרופה מורידה בצורה מלאכותית את רמות החלבון PSA המצוי בדם, וכי נוכחות הורמון זה בערכים גבוהים עולה במקרים מסוימים, כגון כאשר קיים חולי בסרטן הערמונית.
עובדה זו הפכה לגורם המסייע בזיהוי מוקדם של סרטן זה, אך מסוכנת לנוטלים אותה, שכן כפועל יוצא מפעילותה המלאכותית, היא חושפת למעשה את נוטלי התרופה לכך שלא יהיה ניתן לאתר בקרבם בבדיקה מוקדמת את סרטן הערמונית.
התרופה אסורה לשימוש אצל נשים, כיוון שעשויה לפגום בעוברים זכרים. חל איסור על גברים הנוטלים אותה לתרום דם, שכן במידה ומנת דם כזו ניתנת לאישה מעוברת, עלול העובר להיפגע. בנוסף התגלה במחקר כי אצל נשים בגיל המעבר התרופה התגלתה כבלתי אפקטיבית.
היצרן מדווח על תופעות לוואי אשר יכולות להתעורר, כתוצאה מהשימוש בה והן בין היתר: פגיעה באיכות הזרע ובכמותו וכן במידת היכולת להגיע לזקפה ולהחזיק בה.
את התופעות הללו ניתן לקשר ללא קושי לירידה ברמות ההורמון DHT, שהוא כאמור ההורמון החזק בקרב ההורמונים הנחוצים לפעילות הגברית. תופעות הלוואי הללו ניכרו רק בקרב שני אחוזים מקבוצות הניסוי.
באחוז מקבוצת הפלסבו (קבוצת ביקורת שבה משתתפי הניסוי מקבלים תרופת דמה) דווח כי נוכחות תופעות זהות, נתון שמחליש את מובהקות הקשר בין התרופה לתופעות הלוואי שהיא גורמת. עוד טוען היצרן כי תופעות לוואי אלה נעלמות עם הפסקת השימוש בה. מומלץ מאוד להיוועץ ברופא בטרם נטילתה.
למידע נוסף כדאי לקרוא: